Sprankelend speechen met storytelling

Ga je binnenkort aan de slag als trouwambtenaar, ceremoniespreker of uitvaartspreker en wil je leren hoe je een goed verhaal schrijft? Of zijn jouw speeches vaak reproducties van feiten, maar zou je graag échte verhalen schrijven en voordragen die raken? Verhalen vanuit een andere invalshoek schrijven en vertellen zodat ze echt impact hebben?

In het kort

In de online training ‘Storytelling voor ceremoniesprekers’ leer je hoe je een prikkelende speech schrijft én voordraagt, op jouw eigen onderscheidende manier. Je leert hoe je je publiek meeneemt in jouw verhaal en hoe je iedere keer weer opnieuw voor kippenvel zorgt. In tien stappen leer jij van losse feiten een verhaal met impact te schrijven én te vertellen. Deze training is gebaseerd op de nieuwste technieken op het gebied van storytelling. Het voordeel van deze online training is dat jij kunt leren waar en wanneer het jou uitkomt én kunt rekenen op persoonlijke begeleiding.

Dit programma onderscheidt zich en is succesvol door de continue persoonlijke begeleiding gedurende het gehele programma. Op elk stukje huiswerk dat je mailt krijg je feedback, op elke vraag krijg je uitgebreid antwoord, de trainers rusten pas als jij tevreden bent en een goede presentatie neerzet!

Voor wie?

Deze online training is voor (startende) trouwambtenaren, ceremoniesprekers en uitvaartsprekers, voor mensen die eenmalig een ceremonie verzorgen én mensen die zich storytelling eigen willen maken.

Programma

Deze online training bestaat uit tien modules. Iedere module bestaat uit bewezen theorie, bestaand uit tekst en video, en één of meerdere opdrachten. Bij een aantal opdrachten ontvang je feedback van je persoonlijke coach uit het team van Parlante. Tijdens de training zijn er twee coachingsmomenten in de vorm van skypesessies, die desgewenst zijn uit te breiden. Kortom, een leuk en afwisselend programma. In de training werken we aan jouw eigen speech. Het programma ziet er als volgt uit:

Module 1: Wie ben jij in relatie tot ‘jij als spreker’
Deze eerste module sta jij centraal: wie ben je en wat zijn je leerdoelen?

Module 2: Wat biedt storytelling? 
Wat is de functie van verhalen? Deze module geeft je inzicht in wat storytelling ons biedt als sprekers.

Module 3: Vorm, structuur en opbouw
In deze module leer je hoe een goed verhaal logisch wordt opgebouwd en hoe je in een eigen speech deze structuur kunt aanbrengen. We gaan speeches analyseren op gevoel en opbouw.

Module 4: Verhaalingrediënten
Wat zijn de ingrediënten van een goed verhaal? Welke elementen mogen zeker niet ontbreken om de juiste beleving te kunnen creëren? Daar leer je over in deze module.

Module 5: Bouw je eigen verhaal
Na flink wat theoretische kennis ga je nu heel praktisch aan de slag om een eigen verhaal in de juiste structuur volgens een logische opbouw én met de juiste ingrediënten te schrijven.

Module 6: Schrijf- en spreekatelier
Om meer impact te maken, slijp je in deze module je speech meer fijn. Je neemt je tekst mee naar het schrijf- en spreekatelier waar je juweeltjes van zinnen maakt zodat de de luisteraar positief emotioneel raken.

Module 7: Analyseer de speech
Je gaat een speech analyseren naar aanleiding van de theorie uit de vorige module. Hoe werken goede sprekers hiermee? Je gaat er ook zelf mee oefenen.

Module 8: Voordracht
Nu je weet hoe je een goed verhaal schrijft, ga je in deze module aan de slag met de voordracht. Je krijgt tips and tricks, je mag oefenen, voordragen en je krijgt hier feedback op van een van onze coaches.

Module 9: Casus
We stoppen je voor de laatste keer vol met theoretische kennis. Storytelling heeft namelijk ook alles te maken met metaforen, analogen en analogie. Daarnaast krijg je in deze module een casus aangeboden met voor jou de opdracht hier een aansprekend verhaal van te schrijven. Aan jou de uitdaging er iets moois van te maken. Deze module geeft je ook een handige checklist die je altijd kunt gebruiken wanneer je weer een nieuwe speech gaat schrijven.

Module 10: Jouw speech
Nu komt alles bij elkaar en mag je laten zien dat je storytelling beheerst en dat je luisteraars kunt meenemen in the power of stories’ door een speech op te nemen en in te sturen. Je ontvangt opbouwende feedback van je persoonlijke coach. Hierbij houden we rekening met de leerdoelen die je in de eerste module hebt opgesteld.

Het resultaat voor jou

Na deze training:

 • Schrijf en vertel je een goed verhaal, zowel inhoudelijk als qua structuur
 • Kun je jouw publiek boeien en inspireren
 • Kom je beter tot je recht als spreker door jezelf vanuit je eigen kracht boeiend neer te zetten
 • Presenteer je in een persoonlijk stijl die bij je past

Trainer en persoonlijke coach

Margot studeerde Onderwijskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. De lessen die ze daar leerde en haar jarenlange ervaring in het onderwijs en daarna als (ceremonie)spreker, combineert ze nu met haar eigen praktijkervaring tot inspirerende trainingen op het gebied van presenteren en speechen.

Ik heb altijd een fascinatie gehad voor spreken voor een groep. Ik vond dat leuk, iets vertellen en merken dat ik daar meerdere mensen tegelijk mee kon boeien of vermaken. Dat spel tussen mij en die groep. Enerzijds die spanning voelen en anderzijds die uitdaging. Als kind op de basisschool hield ik al meer spreekbeurten dan noodzakelijk;-)

Ik ging het onderwijs in. Ging van docent, tot directeur tot onderwijskundige. Totdat ik in 2012 Parlante heb opgericht. Kon ik eindelijk van spreken mijn beroep maken door verhalen te vertellen op belangrijke levensgebeurtenissen. Met name lovestories tijdens trouwceremonies. Ik merkte dat ik alles uit zo’n verhaal wilde halen en vooral inspiratie wilde meegeven. Ik wilde dat het verhaal van het bruidspaar een inspiratie was voor hun gasten. Die inspiratie, die vanuit het bruidspaar zelf kwam, zorgde voor memorabele huwelijken. Nooit hadden zij gedacht dat hun eigen verhaal eigenlijk zo mooi was.

En dat is nog steeds het streven bij elke speech die ik schrijf. Díe laag opzoeken waardoor iedereen gefascineerd en vol verwondering meegenomen wordt in het verhaal van henzelf. Uiteraard met de nodige humor, want zonder humor kan ik niet vertellen. Er zijn wel eens bruidsparen die me vooraf waarschuwen dat zij niet zo’n spectaculair verhaal te vertellen hebben. En dan begint het bij mij juist helemaal te kriebelen. Ik rust niet voordat er een waanzinnig en inspirerend verhaal op papier staat dat ik vol energie kan vertellen.

En dat is precies wat ik anderen nu ook leer. Om losse feiten of een zakelijke inhoud te transformeren in een aantrekkelijk verhaal wat goed verteld kan worden.

Specificaties

Wat je moet weten:

 • Deze training is een online training met persoonlijke begeleiding door middel van feedback via e-mail en één live Skype- of FaceTime sessie, deze sessies zijn uit te breiden indien gewenst
 • De prijs voor deelname aan de training is € 159,00  21% btw, er zijn geen bijkomende kosten
 • De doorlooptijd is 4 á 5 uur
 • Om deel te kunnen nemen heb je een computer of tablet met camera nodig
 • De training is uitsluitend in het Nederlands te volgen
 • Na afloop ontvang je een digitaal certificaat voor je deelname
 • Het ontvangen van een factuur is mogelijk
 • Deze training kan ook incompany worden gegeven, klik hier

Wat anderen zeggen

“Inspirerend! Ik ga aan de slag met de kracht van het getal 3! (Trouwambtenaar, Deurne)

Heel waardevol!” (review facebook, gemeente Leusden)

“Absoluut heb ik er veel uitgehaald! Vooral de reflectie op de eigen speech was heel waardevol!” (trouwambtenaar, gemeente Best)

“Prima training: veel praktische tips.” (trouwambtenaar, gemeente Heeze)

“Persoonlijke begeleiding werkt goed!”

“‘Omgaan met stiltes’ tijdens de speech was voor mij een eye-opener”

“ik wist niet dat ik zoveel verhalen bij me droeg” van iemand die dacht geen interessant verhaal te hebben om zichzelf mee in de markt te zetten.  

Twijfel je nog of heb je vragen?

Neem een kijkje op onze pagina met veel gestelde vragen. Twijfel je nog of is er nog iets niet duidelijk? Neem gerust contact op met Margot Cuppen om te sparren of deze training past bij jouw leerbehoefte of het beantwoorden van jouw vragen.

Onze andere trainingen

Presenteren met impact

Hoe zorg je dat mensen niet afhaken tijdens je presentatie? Hoe bouw je een sterk verhaal op en zet je het neer? In deze training leer je te boeien, overtuigen en inspireren met jouw presentatie. Op jouw eigen unieke manier zodat je zenuwen vanzelf verdwijnen.

Pitchen vanuit een verhaal

Hoe zorg je dat je kort en krachtig je klanten, collega’s, investeerders of potentiële werkgevers meeneemt in jouw verhaal? Hoe maak je een goede eerste indruk? In deze online training leer je een krachtige pitch te schrijven en voor te dragen.