Vaak krijg ik tijdens mijn trainingen de vraag “Waar laat ik nu mijn handen”? Eigenlijk een heel grappige vraag, want waarom vraag je je dat nooit af wanneer je op straat een praatje met de buurman maakt? Of wanneer je in het café met je vrienden staat te kletsen? Misschien heb je dan een glas in je handen. Dat laatste is feitelijk vaak waar; het grappige is dat ikzelf graag mijn glas op de bar plaats, zodat ik mijn handen vrij heb.

Waarom worden je handen ineens een issue wanneer je voor een groep staat te spreken? Ik kan je alleen maar adviseren: laat het geen issue worden, dat is echt verspilde energie. Energie die je beter in je presentatie kunt stoppen. Dus ik heb maar één advies: laat ze (ontspannen) naast je lichaam hangen. Voor een onervaren spreker kan dat ongemakkelijk voelen, probeer het toch vol te houden. Het zorgt ervoor dat je rustig bent en dat neemt je publiek over. Ze worden niet afgeleid en kunnen rustig naar je verhaal luisteren. Je zult merken, wanneer je helemaal in je verhaal zit, ben je je handen vergeten: dan zullen ze weer doen wat bij jou past. Ze worden dan een verlengstuk van je verhaal.

Voorbeeld

Een goed voorbeeld zie je in bovenstaand filmpje: de directeur van het Rijksmuseum die zijn verhaal kracht bijzet door wijde armbewegingen. Obama die op een gegeven moment zijn bewegingen overneemt. Rutte die aan het einde duidelijk probeert te maken dat ze verder moeten, de directeur die enthousiast doorgaat. Een perfect voorbeeld van een goed gebruik van je handen.

Wat kun je beter NIET doen?

Houd ze in elk geval niet voor je: dat is gesloten en daarmee maak je dus geen echt contact met je luisteraar. Houd ze ook niet in je zakken; de luisteraar zal het gevoel krijgen dat ze het niet waard zijn om je handen voor uit je zakken te halen. En speel niet met een pen: het leidt af waardoor er minder aandacht voor je verhaal is. Je zult zelf ook nog niet helemaal in je verhaal zitten.

Wat kun je beter WEL doen?

Je handen rustig en ontspannen naast je lijf, dat voelt onwennig in het begin. Fietsen heb je ook moeten leren. Dus eerst je handen ontspannen. Vervolgens mag je ze gaan gebruiken om je verhaal te ondersteunen. Je handen mag je gebruiken om je verhaal te versterken, te duiden en aan te vullen. Daar zijn je handen voor. Niet voor zenuwachtig gewapper, maar voor helderheid.

Oefen in het ontspannen van je handen naast je lijf, oefen in mooi gebruik van je handen.

Tot slot gaat het ook over je neutraliteit als presentator, belangrijk voor je rol als natuurlijk leider.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *