Hoe creëer je spreektaal in een presentatie met een complex onderwerp?

Dat zit ‘m in de voorbereiding.

Soms is een presentatie met een complex onderwerp nog best leuk om naar te luisteren;-) En dat is het wanneer je het idee hebt dat de spreker met jou als persoon aan het praten is. Dat het voelt/lijkt alsof je een gesprek samen hebt. Het wordt in prettige spreektaal verteld. Maar dat blijkt in de voorbereiding wel lastig als je een complex thema aan de orde wil stellen.

Hoe kun je dat dan toch voor elkaar krijgen? Dat doe je door je in de voorbereiding op 1 persoon te richten. Je schrijft je verhaal alsof je het aan diegene aan het vertellen bent (liever geen vakgenoot). Maar wel een persoon die betrokken is, intelligent en aardig, want dat geeft jou de mogelijkheid lekker enthousiast en vrij te gaan vertellen. Zo creëer je eenvoudige spreektaal, en zullen er geen feitelijke opsommingen komen, want dat zou je in een normaal gesprek ook niet doen. Die personal touch met bijbehorende energie breng jij uiteindelijk ook de zaal in.

Eenmaal aan het presenteren laat je de gedachte aan die ene persoon los. Richt je dan op de hele zaal en maak contact met iedereen. Deze techniek heet conversational manner of speeching.

Zeker weten dat deze presentatie aan gaat slaan.