“Luister je?”
“Ja, hoezo?”
“Omdat dat niet zo lijkt als je ook op je telefoon aan het kijken bent!”
Aandacht. Laten merken dat je luistert. Ontvangstbevestiging. Het is 1 van de elementen van basiscommunicatie. En voorwaarde voor een gelijkwaardig gesprek.
Dat is meteen 1 van de redenen waarom presenteren voor een grote groep lastiger kan zijn. Want dan is die ontvangstbevestiging er niet altijd. Maar je hebt dat wel nodig.
Herken je dat, dat je aan het praten bent voor een groep, je kijkt rond, en op het moment dat je 1 iemand in die groep instemmend ziet knikken voel jij de aanmoediging om door te gaan. Je voelt je wat zekerder, je ziet dat het aankomt wat je vertelt. Als er geen reactie komt en iedereen kijkt je glazig aan, of erger nog, tussendoor wordt de telefoon gecheckt, dan raakt er iets scheef in de basiscommunicatie en dat komt een presentatie niet ten goede. Dus, mocht er Niemand uit zichzelf gaan knikken, Niemand die een ontvangstbevestiging geeft, vraag er dan om: “klinkt het logisch wat ik nu zeg? Herkennen jullie dat wat ik vertel? “Sluit dit aan bij…?”
Neem zelf de regie in hoe uitgebreid je de ontvangstbevestiging wil krijgen, door bewust een open of gesloten vraag te kiezen.