Het getal 3, brengt spanning, structuur en magie

 Ik stond gisteren in de boekhandel op zoek naar het boek van Michelle Obama. I love the family Obama. Iedereen die mij kent weet dat ik fan ben van Obama, politiek even buiten beschouwing gelaten, ik ben gefascineerd door zijn manier van spreken.

Dus tijdens het zoeken naar het boek van zijn vrouw Michelle, brachten mijn gedachten me uiteraard ook bij Mr. Barack himself. Ik leer veel van zijn manier van spreken. Ik zal in mijn v/blogs hier zeker vaker op terugkomen. Waar hij algemeen om bekend is, is zijn gebruik van het getal 3 in zijn speeches. Hij wordt wel vaker de koning van de drieslag genoemd.

Wat is een drieslag?

De drieslag is een stijlfiguur, ofwel een claptrap, een manier om een zin of een tekst lekker te laten klinken. Een middel waarmee je je publiek kunt verleiden, prikkelen en raken. Daardoor komt je boodschap beter aan.

Voorbeeld

  • Als ik een nieuwe keuken wil kopen zoek ik: Service, snelheid en kwaliteit.
  • Deze blog kostte me: Bloed, zweet en tranen;-)
  • Een klassieker: Government of the people, by the people, for the people (Abraham Lincoln)

Climax

Het mooiste is als de drie onderdelen in een climax (stijgende lijn) geformuleerd zijn. Deze kennen we allemaal: Heerlijk, helder heineken, deze allitereert ook lekker, dat is nog beter.

Drieslag van Obama

Om bij Obama te blijven een voorbeeld uit zijn verkiezingsspeech, eentje uit velen, They said this day would never come. They said our sights were set too high. They said this country was too divided.

En tijdens zijn inauguratierede in 2009: Homes have been lost, jobs shed, businesses shuttered. Today I say to you that the challenges we face are real, they are serious, and they are many.

Waarom werkt het?

1 Een drieslag geeft het gevoel van volledigheid, het gevoel van een compleet, afgerond geheel.

2 Het is overzichtelijk. Het is het kleinste getal dat verwijst naar een samenhangende groep. Het getal ‘twee’ is nog niet veel, eerder een toeval, mensen ontdekken daar nog geen samenhang in.

3 Het is goed te onthouden. Ons kortetermijngeheugen is beperkt. Lange opsomminglijsten zijn dan ook nooit effectief. Die zorgen voor overdosis. We kunnen het beste drie punten onthouden.

4 Het geeft ritme en cadans. Zeker wanneer het allitereert. Wein, Weib und Gesang. Of in combinatie met een herhaling (het laatste of eerste element van een zin identiek): ‘het smaakt naar wijn, het ruikt naar wijn en ziet eruit als wijn’.

Dus, geef je binnenkort een presentatie of mag je speechen, maak je tekst dan swingend, strak en sexy met je eigen drieslag.