In 9 van de 10 coachingsessies gaat het over effectief en meer ‘to the point’ vertellen. Mensen zijn zo vaak bang dat het niet begrepen wordt, dat ze om die reden teveel tekst gebruiken. Maar, de luisteraar begrijpt het juist niet als er teveel tekst wordt gebruikt, omdat ze halverwege het verhaal al zijn afgehaakt.

Wat kun je doen om ‘to the point’ te komen?

1. Bereid voor wat je wil zeggen en kijk kritisch naar wat echt van belang is en naar wat weg kan. Schrijf en schrap. En schrap. En schrap.

2. Maak een lijn/opbouw welke je minutieus volgt; bijvoorbeeld:

  • Issue
  • Oplossing
  • Resultaat

Inclusief een sausje van jezelf (persoonlijke anekdote(s) ter ondersteuning)

3. Baken je onderwerp af en weidt niet uit.

4. Wanneer er argumenten gegeven moeten worden of een andere opsomming: Beperk je tot twee of drie argumenten. Zijn er meer? Kies. Kill your darlings.

5. Geef 1, (slechts 1) allesovertreffend resultaat. Dus niet: ‘en dit levert het ook nog op, en dit ook en dit ook’.  Nee. Haalt alle kracht weg van het voornaamste resultaat.


Schrap, maak het korter en duidelijker:

Er zijn heel veel mensen die presenteren lastig vinden, omdat ze het heel spannend vinden om alleen voor een groep te staan met al die ogen op hen gericht. Het geeft spanning, stress, zweethanden, rode vlekken, slapeloze nachten. Ook is de inhoud voor veel mensen lastig om deze goed neer te zetten. Hoe maak je er een aantrekkelijk verhaal van? Tijdens mijn trainingen en coachingsessies help ik mensen met het verbeteren van hun presentatieskills.

Of:

Ik help mensen die negatieve spanning krijgen of het lastig vinden om de inhoud aantrekkelijk neer te zetten bij het geven van een presentatie, bij het verbeteren van hun presentatieskills, zodat zij leren spreken met impact.


Ja? Wil je ook effectiever leren presenteren? Check hier de mogelijkheden voor een individuele coachingssessie. Ik help je heel graag!

Maak er een mooie dag van!

Margot