Salarisverhoging

“Hoe zorg ik voor salarisverhoging?” Als je dat in google intypt dan komt het ene artikel na het ander tevoorschijn over onderhandelen. Het internet staat vol met onderhandeltactieken voor een hoger salaris. Strategie bepalen voor de beste onderhandeling. Maar, onderhandelen is niet voor iedereen a piece of cake. Veel mensen hebben er zelfs een hekel aan.

Margot, ik heb geen zin in onderhandelingen, ik kan dat niet en heb altijd het gevoel dat ik de underdog ben. Heb jij niet wat tips voor mij dat ik dat gesprek beter kan doen?” Die vraag ik kreeg van een van mijn deelnemers. Ik dacht, maar als je iets voor elkaar wil krijgen, dan hoef je toch niet perse te onderhandelen..? Zorg ervoor dat je je gesprekspartner of leidinggevende op een andere manier in beweging krijgt.

Ik ben met haar aan de slag gegaan met een strategie om haar als persoon met haar persoonlijke resultaten op de best mogelijke manier naar voren te brengen. We hebben gewerkt aan een kort en krachtig verhaal. Een korte presentatie. Een pitch. We zijn begonnen met een voorbeeld van afgelopen jaar die haar prestaties perfect samenvatten. Daardoor konden we het naar een groter geheel brengen en dat zorgde voor een blik naar wat dat had opgeleverd voor de totale organisatie.

Ze sloot af met een duidelijke call to action; een duidelijke vraag voor een salarisverhoging, deze beargumenteerde ze nog kort met enkel twee argumenten in lijn van haar totale verhaal en daarna herhaalde ze haar verzoek om salarisverhoging.

En guess what; haar leidinggevende was overrompeld. En ook geraakt. Ze luisterde aan een stuk door zonder haar aandacht te verliezen of haar te interrumperen. Ze vroeg nog naar plannen en doelen voor aankomend jaar. En daarna gaf ze een verhoging. Of het nu hoger of lager uitpakte dan wat met haar vroegere onderhandelingen uitpakte, dat weet ze niet eens. Maar voor het eerst werd dit gesprek voor haar fijn afgesloten, zonder het gevoel te hebben dat ze er meer uit had moeten slepen, of dat er een raar zeurderige nasleep overbleef, want onderhandelen had bij haar altijd dat neveneffect dat de ander daar beter in was. En altijd bleef voor haar die vraag over of ze er wel voldoende had uitgehaald. Ze had nu haar eigen regie gepakt. En het verschil was dat er daarna, na haar pitch, een gelijkwaardig gesprek ontstond.

Wil je dat ook leren of eens kijken hoe jij je op verschillende manieren positief kan neerzetten met een pitch of presentatie? Kijk dan eens op: http://parlante.nl/trainingen/individueel/individuele-presentatiecoaching/