Applaus geeft je zelfvertrouwen. Applaus geeft je namelijk de bevestiging dat het publiek je verhaal waardeert, het met je eens is en geïnspireerd raakt. En daar zijn trucjes voor die je zelf kunt toepassen voor jouw eigen staande ovatie!

In de sprekerswereld wordt dan vaak gebruik gemaakt van stijlfiguren. Al heel lang worden deze retorische figuren gebruikt. Een stijlfiguur is een opzettelijke afwijking van het gewone taalgebruik met het doel de overtuigingskracht van de tekst te vergroten. We noemen ze ook wel claptraps. In deze blog licht ik er twee toe.

Drieslag

Een bekende claptrap is de drieslag. Je luisteraar onthoudt je boodschap veel beter als deze in drieën komt. Het magische getal drie. De drieslag wordt vaak gebruikt als afsluiter en bestaat uit drie samenvattende claims. Een goede drieslag werkt naar een onontkoombare conclusie en naar een groot applaus. Ze moeten elkaar logisch opvolgen. Een voorbeeld uit de speech van generaal Van Uhm: “Wie dient, denkt niet alleen in ‘ik’. Wie dient, denkt niet alleen in ‘zij’. Wie dient, denkt ook in ‘wij'”

Contrast

Bij een contrast wordt een vergelijking neergezet. Een contrast is het meest effectief wanneer je eindigt in iets positiefs. Eerst vertellen hoe het zeker niet moet, om daarna pas je oplossingen te bieden. Obama: “You can decide whether we’re going to travel the same worn path, or whether we chart a new course that offers real hope for the future”. Een combinatie van de drieslag en het contrast is nog sterker. Obama is ook echt koning van de drieslag en maakt regelmatig combinaties.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *