“Ik praat zo gemakkelijk, ik schud dat echt zo uit mijn mouw”. Je kent ze wel, die joviale mensen die ogenschijnlijk niet bang zijn om voor een grote groep te praten. Stiekem ben je wat jaloers dat jou dat niet gegeven is. Geloof me; zij kunnen dat ook niet. Geen enkele ervaren speecher, spreker of presentator schudt zijn verhaaltje zo uit zijn mouw. Daar gaat een heel gedegen voorbereiding aan vooraf.

Check de ruimte en het materiaal

Een voorbereiding begint al bij het checken van de ruimte. Hoe ziet de ruimte eruit? Waar ga ik staan? Waar zit mijn luisteraar, waar zit mijn publiek? Welke middelen zijn aanwezig, wat dien ikzelf nog mee te brengen? Functioneert alles? Niets is zo vervelend als je tijdens je betoog erachter moet komen dat het geluid niet optimaal is. Of dat de beamer niet werkt. Heb je dan een plan B?

Werk een speech uit

Werk je speech volledig uit. Tel je woorden! Een richtlijn die ikzelf altijd hanteer, 130 woorden is ongeveer een minuut. Bedenk dat een spanningsboog van een gemiddelde luisteraar niet langer is dan 10 minuten. Mijn toespraken bij mijn ceremonies probeer ik rond de 8 minuten te houden. In die tijd kun je veel vertellen, en het is niet te lang dat het saai gaat worden. Daarnaast werk je je speech uit, omdat je eenmaal geen onderwerpen dubbel wil vertellen, geen onderwerpen wil vergeten en vooral naar een inspirerende opbouw toe werken.

Schrijf jouw oneliners uit! Daar heb je woord voor woord over nagedacht, je wil geen woord vergeten op het ‘moment supreme’.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *