Ieder jaar lees je tevreden je sinterklaasgedicht nog even na en je verheugt je op het moment dat ‘je lootje’ jouw gedicht zal gaan voordragen. Wat een ellende als hij of zij dan je gedicht totaal verprutst en niemand er meer een touw aan vast kan knopen.

Ga in elk geval niet ingrijpen! Dat je de zinnen nog eens gaat herhalen hoe ze “eigenlijk voorgelezen hadden moeten worden”

BEN HET VOOR! En schrijf zodat iedereen,  -ook je tante Betje- het kan voordragen.

  1. Onderstreep woorden die nadruk verdienen. Ik doe het in mijn eigen speeches ook voor mezelf. Het maakt me alert en ik kan niet anders dan er de juiste nadruk op leggen.

2. Gebruik gerust HOOFDLETTERS als woorden VEEL nadruk moeten krijgen.

3. Als je vooraf al weet dat ‘je lootje’ ieder jaar de gedichten op zeep helpt, onderstreep dan alle rijmwoorden. Je zult merken dat de lezer anders en meer gefocust gaat voorlezen. Het brengt ook ritme aan je gedicht. Ik geef toe, dat zal de lezer in eerste instantie wel merkwaardig vinden en er wellicht een opmerking over maken, maar het wordt vervolgens wel echt aanzienlijk beter voorgelezen. En daar was het je toch om te doen!

4. Geen aan wanneer je gedicht een korte pauze verdient. Dat kan met een enter waarin je punt plaatst. Je ziet gebruikers op instagram hier ook gebruik van maken. (omdat een normale enter niet werkt, en het beter overzicht geeft aan je tekst).

.

Dat kan in een zin ___ met liggende streepjes.

5. Lees je gedicht zelf een keer hardop voor; dan hoor je precies wat de woorden met nadruk zijn, en waar pauzes fijn zijn.

6. Gebruik een consistent rijmschema en houd het aantal lettergrepen per zin ongeveer gelijk. Daarmee creëer je ritme en cadans.

7. Schrijf met grote letters. Als je het uittypt, houd dan minimaal lettergrootte 14 aan en een regelafstand van 1,5. Voeg regelmatig een witregel in.

Dit alles geeft helaas geen garantie voor een goede voordracht van jouw gedicht. Troost je met de gedachte dat je er alles aan hebt gedaan. Als iemand toch nog jouw gedicht verprutst, dan zit er maar één ding op: volgend jaar een ander lootje trekken.